نصب ایرانیت
نصب ایرانیت برای پوشش سقف ساختمان های مختلف از جمله انبار ها، کارخانه ها، پارکینگ، گلخانه ها، سالن های ورزشی و … انجام می شود. هر یک از انواع این ورقه ها بسته به مکان مورد استفاده نصب خواهند شد. موارد مهم در خصوص نصب ایرانیت نصب همه انواع ایرانیت های موجود را در بر خواهد گرفت.
ایرانیت یکی از انواع مصالح برای پوشش سقف انواع ساختمان ها و ساخت دیواره ها می باشد. در واقع ایرانیت نوعی ورق از جنس های مختلف می باشد که برای پوشش سقف ساختمان ها از آن استفاده می کنند. البته که نصب ایرانیت فقط به منظور پوشش سقف ساختمان صورت نمی گیرد بلکه دارای کاربرد های زیادی است که در ادامه به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.
ایرانیت ورقه های عموما شیار داری هستند که برای پوشش سقف های شیروانی و شیبدار از آن استفاده می کنند. مواد تشکیل دهنده اصلی این ورقه ها پشم شیشه و فایبر گلاس می باشند. فایبر گلاس، ایرانیت سیمانی، گالوانیزه انواع این محصول می باشند که هر یک نیز دارای طرح ها و رنگ های مختلفی هستند.
به طور کلی ایرانیت به دلایلی بسیاری مورد استقبال کارفرمایان و مهندسان ساختمانی قرار گرفته شده است. قیمت مناسب، مقاومت ورقه ها، عایق بودن رطوبت و صدا و موارد بسیار دیگر از جمله این دلایل می باشند. استفاده از این نوع پوشش در ساختمان سازی موجب صرفه جویی هزینه های زیادی شده است که آن را یکی از شیوه با صرفه معرفی می کنند. در ادامه این مقاله به مزایای استفاده و نصب ایرانیت، نحوه اجرا و ساخت آن، ابعاد و اندازه های متنوع ایرانیت، انواع ایرانیت و غیره خواهیم پرداخت. همچنین با نحوه نصب ایرانیت و نکات مربوط به آن نیز می پردازیم.
مزایای نصب ایرانیت
فهرست مطالب
نصب ایرانیت به دلیل مزایای استفاده از آن بسیار رواج پیدا کرده است و تقریبا در ساخت اکثر ساختمان ها با کاربری های مختلف و عمومی از آن استفاده می شود. به طور کلی دلیل استفاده و نصب زیاد ایرانیت وجود مزایای استفاده و ویژگی های منحصر به فرد آن می باشند.
یکی از مهم ترین دلایل استقبال عمده از ایرانیت پوشش دادن سقف ساختمان با قیمت مناسب و ارزان می باشد. قیمت مناسب این ورقه ها باعث شده است تا برای پوشش سقف بسیاری از اماکن از ایرانیت و انواع آن استفاده کنند. زیرا نصب ایرانیت مانع از صرف هزینه های اضافی دیگر خواهد بود. به دلیل استفاده از متریال هایی چون پشم شیشه در این ورقه ها می توان ایرانیت را به عایق صدای مناسب معرفی شود. ایرانیت تا حدودی همانند عایق صدا عمل می کند و مانع از ورود صداهای زیاد و شدید به داخل محوطه و ساختمان می شود.
نصب ایرانیت به دلیل مقاومت ورقه ها در مقابل شرایط های مختلف آب و هوایی مورد تایید مهندسین معمار و ساختمان سازی واقع شده است. استفاده از این ورقه ها در هر شرایط آب و هوایی چه مرطوب و پر بارش همانند شمال کشور و چه مناطق سرد و کوهستانی به صرفه خواهد بود.
ایرانیت مقاوم در برابر رطوبت
ایرانیت به عنوان مانعی برای نفوذ رطوبت عمل می کند. به همین جهت در مناطق شمالی کشور بیشتر از این نوع عایق و پوشش برای سقف خانه و ساختمان های خود استفاده می کنند. ورقه های به کار برده شده مانع از ورود رطوبت هوا به داخل ساختمان می شود و این یکی از مزیت های عالی ایرانیت برای نصب می باشد.
در ورقه های ایرانیت که جدیدا طراحی شده اند از متریال های مناسب با طبیعت استفاده شده است. آزبست یکی از مصالح مخرب برای محیط زیست است که در ساخت آردواز های سیمانی و ورقه ای ایرانیت قدیمی استفاده میشده است. اما امروزه در ساخت ورقه های ایرانیت از این ماده خطرناک استفاده نخواهد شد.
پوشش سقف ایرانیت چگونه است؟
اگر به فکر استفاده از ایرانیت برای پوشش سقف خانه و یا ساختمان خود هستید مطمئنا اطلاعاتی در مورد نحوه پوشش سقف به وسیله ایرانیت کسب کرده اید. زیرا داشتن اطلاعات سقف ساختمان مهم ترین قسمت ساختمان می باشد و در صورتی که ساخت آن اصولی و مهندسی نباشد آسیب های زیانباری ایجاد می شود.
یکی از انواع سقف های موجود و طراحی شده برای ساختمان ها سقف های شیبدار می باشند که در شمال کشور از آن ها بسیار دیده می شوند. در ساخت سقف های شیبدار از ورقه های پوششی زیادی استفاده می شود. نصب ایرانیت یکی از گزینه های بسیار خوب برای ساخت این مدل از سقف می باشد.
به جرات می توان گفت یکی از بهترین پوشش ها به لحاظ مقاومت و کیفیت استفاده از ورقه های ایرانیت می باشد. ایرانیت به دلیل داشتن وزن سبک و ابعاد های متنوع بار اضافی بر روی ساختمان نخواهد بود. این مسئله در ایمنی ساختمان بسیار موثر می باشد.
در زمان وقوع زلزله سقف های نا ایمن و سنگین به راحتی فرو می ریزند و ضرر های جبران نشدنی زیادی را به بار خواهد آورد. اما استفاده از ایرانیت به دلیل سبک و ایمن بودن حتی در صورتی که سقف خراب شود آسیب های آن به اندازه سقف های دیگر جدی نخواهد بود.
هرچند احتمال خرابی سقف هایی از جنس ایرانیت تقریبا صفر می باشد. خوشبختانه ورقه های متنوع ایرانیت هر یک دارای خاصیت و ویژگی هایی هستند که نیاز همه را از این جهت برطرف کرده است. در نتیجه می توان با توجه به اولویت های خود و همچنین نیاز ساختمان یکی از انواع آن را انتخاب و نصب کرد.
نصب ایرانیت گالوانیزه
نصب ایرانیت گالوانیزه به دلیل اهمیت زیاد بسیار مورد بحث قرار گرفته می شود. می دانیم ورق های گالوانیزه از فولاد و همچنین از یک لایه پوششی از روی ساخته شده است. به همین جهت این ورق ها دارای ویژگی ها و مزایایی هستند که نصب ایرانیت گالوانیزه را در ساختمان به یک ضرورت تبدیل کرده است.
ورق های فلزی گالوانیزه دچار زنگ زدگی، پرس و یا خراشیدگی نخواهند شد از این رو بسیار مورد استقبال واقع شده اند. همچنین از دیگر دلایل استقبال از نصب ایرانیت گالوانیزه وجود رنگ های متنوع و شاد ورقه ها می باشد که به ساختمان ظاهری زیبا می بخشد. اما مراحل نصب ایرانیت گالوانیزه به این صورت است که ورقه های موجود با استفاده از دستگاه های خاصی به ابعاد مورد نظر برش داده می شوند. برش ورقه ها به صورت طولی خواهد بود و با استفاده از اره یا قیچی و یا با استفاده از دستگاه فرز این کار انجام می شود.
برخی از ورقه های ایرانیت ساخته شده خود دارای سوراخ های از پیش تعبیه شده می باشند که کار را برای نصاب آسان تر می کند. اما در صورت نبود این سوراخ ها بر روی ورقه ها بایستی با فواصل منظم اقدام به ایجاد سوراخ در ورق ها کرد.
ورقه ها با استفاده از پیچ به زیرساخت سقف بسته و محکم می شوند. نصب ایرانیت گالوانیزه به صورت اورلپ بر روی سقف قرار داده می شوند. در صورتی که سقف شیروانی و یا شیب دار باشد در محل رسیدن گانل ها بایستی از درپوش های محکم استفاده کرد.
البته در صورتی که ایرانیت مورد استفاده به صورت یک طرفه نصب شوند به درپوش احتیاجی نخواهد بود. قبل از انجام تمامی مراحل نصب بایستی ابتدا زیر ساخت های های سقف و یا محل نصب را به صورت کامل اجرا کرد.
ساخت و اجرای ایرانیت
می دانیم که ایرانیت دارای انواع مختلفی است اما عموما ورقه های موج داری می باشند که برای انواع پوشش سقف از آن استفاده می شود. نصب ایرانیت به دلایلی به یک ضرورت تبدیل شده است. عدم تغییر متریال های ساخت آن در شرایط آب و هوایی به معنی دوام و مقاومت ایرانیت می باشد.
همچنین هزینه مناسب در زمان ساخت و یا تعویض نیز اجرای ایرانیت را در ساختمان ها به روش محبوب تبدیل کرده است. حتی از ایرانیت برای دیوار کشی نیز استفاده می شود. ورقه های پوششی ایرانیت در ابعاد و اندازه های متنوع ساخته می شوند که استفاده های متنوعی از آن ها می شود.
استفاده از آن ها در سقف ویلا، سوله، انبار، پارکینگ، سالن های ورزشی و … به یک امر بدیهی مبدل شده است. با توجه به نوع فضا و کاربری ساختمان استفاده از این پوشش ها متفاوت خواهد بود.
ایرانیت ها با توجه به نوع کارایی هر یک از متریال های مختلفی در ساخت انواع آن استفاده شده است. اجرای ایرانیت روی هر نوع سقف با کاربری مختلف نیاز به در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی و نوع ساختمان می باشد. پشم شیشه و سیمان همچنین فایبر گلاس سه متریال مهم در ساخت انواع ورقه های ایرانیت می باشند. بنابراین پوششی بی عیب و نقص و کامل را برای انواع سقف ها به وجود خواهد آورد.
انواع ایرانیت و کاربرد آن کدامند؟
نصب ایرانیت با توجه به کاربرد و هدف از نصب ممکن است دارای تفاوت هایی باشد. علاوه بر آن هر یک از انواع ایرانیت ها برای کاربرد های مختلفی ساخته و تولید شده اند که نیاز همه افراد را تحت شعاع قرار داده است. از این رو لازم است تا در این بخش به انواع ایرانیت ها و کاربرد های آن ها بپردازیم.
ایرانیت فایبرگلاس یکی از انواع مهم ایرانیت ورق فایبرگلاس می باشد. متریال مهم در ساخت آن پلاستیک بر پایه الیاف شیشه می باشد و از پشم شیشه و پلیمر های دانه درشت در ساخت آن استفاده شده است. اشکال مختلف ورق ایرانیت فایبرگلاس ذوزنقه ای، کرکره ای و … می باشند.
ایرانیت های فایبرگلاس معمولا از نوع صاف و یا موج دار تولید می شوند. وزن پایین و استحکام زیاد فایبر گلاس و همچنین قیمت مناسب ویژگی های بارز این نوع از ایرانیت می باشند. البته معایب این نوع از ایرانیت ها بایستی به مقاومت کم در برابر ضربات شدید و قرار گرفتن مداوم در برابر نور خورشید اشاره کرد.
از کاربرد های فایبرگلاس استفاده در دیوار های گلخانه و محیط های پرورش گل و گیاه،. ساخت سقف نورگیرها و پاسیو، پارکینگ و آلاچیق، سقف سرویس های بهداشتی، ساخت ناودانی، پوشش دیوار های مرغداری، سقف و ساخت محل آبخوری حیوانات می باشند.
ورقه های فلزی و یا گالوانیزه
ورقه های فلزی و یا گالوانیزه نوع دیگر از ایرانیت است. متریال ساخت این نوع از ورق پلاستیک و سیمان و گالوانیزه می باشد. این نوع از ایرانیت بسیار مقاوم است و برای ساخت ساختمان هایی که مقاومت در برابر خوردگی را در اولویت قرار داده اند نصب ایرانیت گالوانیزه و استفاده از آن را ضرورت دانسته اند.
زیرا ایرانیت گالوانیزه در برابر زنگ زدگی و خوردگی شیمیایی و آب و هوایی بسیار مقاوم می باشد. طرح های این نوع از ورقه ها متنوع بوده و هر یک دارای وزن متفاوتی می باشند. نصب ایرانیت فلزی گالوانیزه ساده و سریع خواهد بود. به همین دلیل بسیار پرکاربرد تر از انواع دیگر ایرانیت می باشد.
همچنین کاربردهای نصب ایرانیت گالوانیزه در مواردی چون؛ ساخت سقف و بدنه سالن های صنعتی، لوله های بخاری، سقف شیروانی خانه ها، ساخت سینی و نردبان کابل، ساخت کانال کولر می باشند. ایرانیت سیمانی و یا پنکوسیم یکی از دیگر از انواع ایرانیت می باشد که از ترکیب سیمان و پنبه به وجود آمده است. این مدل فاقد انعطاف است و در زمان نصب ایرانیت سیمانی و خرید آن بایستی به این نکته توجه داشت. ایرانیت های سیمانی به صورت لوله ای، صاف و موج دار ساخته می شوند.
این نوع از ایرانیت به دلیل استفاده از متریال سیمان گرم دارای وزن نسبتا بالایی است. البته در مقابل دارای مقاومت و ایمنی زیادی می باشد. به همین جهت تولید این مدل از ایرانیت در ابعاد و اندازه ای مشخص و محدود صورت می گیرد. کاربردهای ایرانیت سیمانی در مواردی چون؛ ساخت شیروانی، ساخت سقف سوله ها، ساخت انباری و ساخت اتاقک ها یا کانکس ها می باشند.
ابعاد و اندازه انواع ایرانیت
ایرانیت های تولید شده با توجه به نوع ورقه و جنس آن در ابعاد و اندازه های متنوعی عرضه می شوند. در نمایندگی های معتبر فروش انواع محصولات ایرانیت می توان به همه ابعاد و اندازه های این نوع از مصالح دسترسی پیدا کرد.
برخی از ابعاد و اندازه های تولید شده بدون تغییر و بر اساس الگوی خاصی تولید می شوند. برخی دیگر از انواع ایرانیت ها در ابعاد و اندازه های مختلفی با توجه به سفارشات مشتری تولید خواهند شد. نصب ایرانیت گالوانیزه، فایبرگلاس و سیمانی با توجه به ابعاد تولید شده آنها صورت می گیرد و با یکدیگر متفاوت می باشد.
هر یک از انواع ایرانیت های تولید شده به دلیل مصالح مورد استفاده در ساخت آنها و همچنین نوع نصب در ابعاد های مختلفی تولید می شوند. البته کلیات در خصوص نصب ایرانیت یکی است اما در هر یک از انواع ایرانیت های مذکور در ابعاد های مختلف بایستی به جزئیاتی در زمان نصب آنها توجه کرد.
ایرانیت سیمانی یکی از انواع ایرانیت هایی است که نسبت به سایر انواع دیگر این محصول دارای ابعاد و اندازه های محدود تری می باشد. ورقه های ایرانیت سیمانی در انواع ساریت، آرتانیت و ایوانیت تولید و عرضه می شوند.
ابعاد ورقه های ایرانیت
ورقه های ایرانیت در اندازه عرض 1.10 سانتی متر تولید خواهند شد. ورقه های ایرانیت با عرض یکسان در اندازه های طولی مختلف 1.20، 1.60، 1.75، 2.20، 2.5 و 3 متر تولید و عرضه می شوند. بسته به نوع سفارش مشتری هر یک از اندازه های فوق قابل تولید و سفارش می باشند.
ابعاد و اندازه ورقه های ایرانیت فلزی یا گالوانیزه اما دارای تنوع بیشتری است. این ورق در ضخامت و اندازه های مختلفی ساخته می شوند. همچنین با درخواست و سفارش مشتری اندازه ها و ابعاد آن نیز قابل تغییر می باشند.
در کل اندازه های معمول ایرانیت های فلزی با عرض 100 تا 125 سانتی متر می باشند که با ضخامت 0.7 تا 0.18 تولید می شوند. نحوه عرضه ایرانیت های فلزی به صورت رولی می باشد. دلیل آن حفاظت از آن در برابر خراشیدگی تا زمان نصب ایرانیت عنوان می شود.در نتیجه ابعاد کاملا مشخصی از ورقه های گالوانیزه وجود ندارند و در اندازه های مختلف و متنوعی ساخته می شوند.
ابعاد و اندازه هایی که برای ایرانیت فایبرگلاس نیز ارائه می شوند عموما با طول دلخواه است. مشتری بر اساس نیاز خود طول مورد نیاز از ایرانیت را سفارش داده و تولید کنندگان در عرض های ثابتی اقدام به تولید این نوع از ایرانیت می کنند.
عرض های ثابت ایرانیت فایبرگلاس معمولا در ابعاد 100، 125، 150، 200 و 250 سانتی متری می باشند. لازم به ذکر است که نحوه محاسبه هزینه ایرانیت در هر نوع و شکلی بر اساس متر مربع می باشد. یکی از پارامترهای مهم در تعیین قیمت ایرانیت ابعاد و اندازه های هر یک از انواع آن می باشد.
نصب ایرانیت فایبرگلاس چگونه است؟
نصب ایرانیت در هر نوع و شکلی بیشترین تاثیر را در مقاومت و استحکام سقف و یا سازه خواهد داشت. بنابراین همیشه نصب انواع ایرانیت در کنار کیفیت محصول تضمین کننده دوام و مقاومت آن در ساختمان می باشند. یکی از محصولات ایرانیت که بسیار پر کاربرد بوده و مورد استفاده قرار می گیرد ایرانیت فایبر گلاس می باشد.
این نوع از ایرانیت دارای اهمیت ویژه ای به دلیل کاربرد های فراوان می باشد به همین دلیل قصد داریم تا در خصوص نحوه نصب ایرانیت فایبرگلاس نکاتی را یادآور شویم. همانطور که می دانیم برای نصب هر نوع پوشش ورقه ای از جمله انواع ایرانیت بایستی سازه زیرین آن را به صورت اصولی آماده کرد.
کلاف سازی و نصب خرپا و نصب فلاشینگ جزو مرحله آماده سازی سازه زیرین می باشند. در نصب ایرانیت فایبرگلاس بایستی نهایت دقت را داشت تا آب بندی سقف به صورت اصولی و حرفه ای انجام شود.
معمولا نصب ایرانیت های فایبرگلاس را بر روی سازه فلزی با پروفیل های آهنی انجام می دهند. به طور کلی بهترین حالت در نصب ایرانیت فایبرگلاس همین شیوه نصب بر روی پروفیل های آهنی است. توجه به فاصله پروفیل ها در نصب ایرانیت بسیار مهم می باشد. با توجه به نوع و مدل ایرانیت فایبرگلاس فاصله آهن کشی در سازه زیرین نباید بیشتر از 60 سانتی متر باشد.
کاربرد فایبرگلاس در نصب ایرانیت
لازم به ذکر است که کیفیت مصالح در زمان نصب فایبرگلاس دارای اهمیت ویژه بوده و دلیل آن افزایش مقاومت و دوام سقف و یا سازه می باشد. ایرانیت فایبر گلاس با استفاده از پیچ های مخصوص نصب خواهند شد.
بهترین پیچ برای نصب ایرانیت فایبرگلاس پیچ سرمته با واشر های پلاستیکی می باشد. البته که واشر های آهنی نیز برای نصب ایرانیت وجود دارند که هر دو با توجه به نظر نصاب و یا نوع نصب مناسب خواهند بود.در نهایت نحوه نصب حرفه ای فینیشینگ و هدایت آب و سرپوش ها در ایرانیت بسیار مهم می باشند. زیرا آب بندی اصولی سقف به این موارد بستگی دارد.
در نصب ایرانیت بایستی به جزئیات و توصیه های لازم توجه داشت. زیرا کیفیت و مقاومت در نتیجه کار به نحوه نصب ایرانیت و کیفیت کار بستگی دارد. هر یک از انواع ایرانیت های موجود دارای ویژگی هایی می باشند که دارای کاربرد های مختلفی نیز هستند.
به همین جهت بایستی برای اهداف خود از ایرانیت مناسب استفاده کرد. ذکر مشخصات هر یک از ایرانیت ها و کاربرد های هر یک در ذیل متن آورده شده است. همچنین با توجه به نوع و کاربرد هر یک از انواع ایرانیت ها مسلما نصب ورقه ها در محل مد نظر دارای نکات ریز و درشتی هستند.
زیرسازی اصولی و مناسب
توجه به زیرسازی اصولی و مناسب، استفاده از وسایل و مصالح با کیفیت در زمان نصب و بهره از مهارت و تخصص نصاب خبره موارد مهمی می باشند که کیفیت کار را در نهایت تحت تاثیر قرار خواهند داد. نصاب در کیفیت و مقاومت نهایی بسیار موثر است.
تمامی مواردی که باید در خصوص نصب و اجرای ایرانیت به آن آگاه بود در مهارت و تخصص نصاب متخصص دیده می شود. به طور کلی ایرانیت یکی از بهترین مصالحی است که برای پوشش سقف خانه، ساخت انواع فضاها با کاربرد های متنوع و دیوار ها استفاده می شود. وزن مناسب، قیمت ارزان، کیفیت خوب و مقاومت عالی از ویژگی های نصب ایرانیت می باشند.
به همین جهت در ایران استفاده از این نوع مصالح بسیار زیاد می باشد. زیرا با هر شرایط جوی هماهنگ بوده و مقاومت خود را در آب و هوای مختلف نشان می دهد. نصب ایرانیت ساده، سریع و ارزان نیز می باشد که از دیگر دلایل مورد توجه قرار گرفتن این نوع پوشش می باشد.
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام ممنون از مطالب آموزنده و مفید
موفق باشید